HPV ( Human Papilloma Virus ) Nedir?

HPV ( Human Papilloma Virus ) Nedir?

HPV ( Human Papilloma Virus ) Nedir?

Virüsler, ancak canlı organizmaların hücreleri içinde çoğalabilen parçacıklardır. Hücre yapıları ve kendi metabolizmaları yoktur. . Işık mikroskobu altında görülemeyecek kadar da küçüktürler. AIDS, Kuduz, Grip, virüs hastalıklarına örnektir. Virus hastalıklarını tedavi etmek hemen hemen mümkün değildir. Antibiyotikler etki etmezler ve virüslere karşı çok az sayıda ilaç mevcuttur.
HPV, “Human Papilloma Virus”un kısaltılmış adıdır. Birbirine çok benzerlik gösteren, numaralandırılmış 100 civarında tipi mevcuttur. Bu virüsler siğil oluşturmakla bilinir. Bazı tipler elde, ayaklarda, yüzde veya cinsel organ dış derisinde siğil oluştururken; bazı tipler rahim ağzına yerleşerek rahim ağzı kanseri oluşmasına yol açarlar. Örnek olarak;
Tip 2,7 genel deri siğilleri
Tip 1,2,4,63 ayakta siğiller
Tip 6,7,11,16,32 ağızda siğil
Tip 6,11 gırtlakta (ses telleri bölgesi) siğiller oluştururken
Tip 16, 18, 31, 33, 45 rahim ağzı kanserine yol açan tiplerdir. Bunlardan daha az riskli olmak üzere Tip 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59 da rahim ağzı kanserinde rolü olan daha seyrek görülen tiplerdir.
Rahim ağzı kanserlerinin %90’ında Tip 16 ve 18 tesbit edilmiştir. HPV’nin yol açtığı rahim ağzındaki değişimler CIN olarak adlandırılır. Hafif derecedeki CIN1’den CIN3’e değişim 1 ile 3 yıl içinde; kansere dönüşüm ise 3~5 yıldan önce olmaz. Bu yüzden 3 yılda bir bile smear alınmış olursa henüz kansere dönüşmeden HPV’nin yol açtığı hastalık tesbit edilmiş olur.
HPV, direkt temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Cinsel bölgeyi enfekte eden virüsler en sık olarak cinsel temas ile bulaşır. Daha seyrek olarak ta enfekte elin veya eşyanın cinsel bölgeye teması ile olur. Toplumda HPV ile bir şekilde teması olmuş birey sayısı erişkinler arasında %70’i bulmaktadır. Ancak böylesi yüksek orana rağmen rahim ağzı kanseri görülme sıklığının çok daha az olmasının nedeni, hem enfekte olunan HPV tiplerinin her zaman kanser yapıcı tiplerden olmayıp hem de kişinin HPV bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin bu enfeksiyonu kendiliğinden yenebilmesidir. HPV enfeksiyonu sonrası rahim ağzında gelişen ve kansere dönüşebilen hastalıklar CIN (cervical intraepitelial neoplazi) terimi, kansere dönüşebilen hastalıkları ifade eder.
Korunmada kondomun (prezervatif) rolü kısıtlıdır; çünkü ilişkide tüm cinsel bölgeyi kaplamaz. HPV erkeklerde sıklıkla penis, scrotum(torba), anus(makat) bölgesinde bulunur; doğumda annenin doğum kanalından bebeğe geçiş söz konusu olabilir.

Paylaş:

Comments are closed.

Telefon

444 5 007

Email

info@ofmantalya.com

E-Randevu

Randeu Al

E-Sonuç

E-Sonuç
× Whatsapp