Beyazlatma (Bleaching)

Beyazlatma (Bleaching)

Çoğumuzun şikayeti aynıdır: Dişlerimizi sık fırçalamamıza rağmen, renkleri istediğimiz kadar beyaz değildir. Yaşlılık ve yediğimiz yiyeceklerden kaynaklı dişlerimizde zaman içinde istenmeyen lekeler ve sararmalar oluşabilir. Dişlerde görülen bu renklenme ve sararmalar, gelişim çağında kullanılan antibiyotikler, doğuştan var olan renklenmeler, çay, kahve, kola vb. bazı boyalı gıdaların aşırı tüketilmesinden dolayı oluşabilir. Bu sorunları beyazlatma (bleaching) ile çözebiliriz. Beyazlatma; renklenmiş dişlere kimyasal ajan uygulaması ile mine ve dentin dokusunun derinliklerindeki organik pigmentlerin okside edilerek diş renginin açılması işlemine denir.

Dişlerde iki tür renklenme vardır: Bunlar iç ve dış renklenmelerdir.

1-İç renklenme: Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.
2-Dış renklenmeler: Diş yüzeyine bazı gıdalardan, sigara, çay, kahve gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Ancak daha beyaz dişler için beyazlatma yapmak şarttır.
Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.

Diş beyazlatma önerilmeyen durumlar nelerdir?
* Ağız bakımının iyi olmaması
* Dişlerdeki harabiyet ya da büyük çürükler
* Diş etleri ve periodontal dokularda hastalık varlığında
* Diş gıcırdatması olan hastalarda
* Sigara kullanan hastalarda

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING) YÖNTEMİ NEDİR?
Diş beyazlatma yani Bleaching yöntemi, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan son derece güvenli, kimyasal bir yöntemdir. Diş kliniklerinde veya hekim kontrolünde olmak şartıyla, kişinin kendisinin kolaylıkla evde uygulayabileceği diş beyazlatma yöntemleriyle dişler 2 – 5 ton açılarak, tatmin edici bir beyazlatma elde edilir. Dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara gibi etkenler nedeniyle oluşan renklenmeler diş hekimi tarafından bazı özel fırça ve ultrasonik aletler kullanılarak kolayca temizlenir. Dişlerin iç yapısını etkilemiş olan lekelenmeler veya dişlerde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma uygulaması ile giderilebilir. Farklı tipte renklenmeler, farklı beyazlatma işlemlerinin uygulanmasını gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekimi ile birlikte karar vermek gerekir. Çünkü diş yapısı için en güvenli beyazlatma yöntemine ancak diş hekimi karar verebilir.

1- Home Bleaching (Ev Tipi Beyazlatma yöntemi)
Bu yöntemde hekim dişlerden ölçü alarak laboratuara bu ölçüyü iletir. Alınan bu ölçüden dişlerinizin üzerine tam oturan, ince şeffaf bir plak hazırlanır. Bu plağın içine geceleri yatmadan evvel diş beyazlatma ajanı uygulanarak diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Beyazlatma işlemi gece uykuda gerçekleşir. Kaç gece yapılacağı hekiminizin yapacağı muayene sonucunda ortaya çıkacaktır.

2-Office bleaching (Ofiste hekim kontrolünde yapılan beyazlatma)
Dişler üzerine uygulanan bleaching ajanının bir lazer kaynağı ile aktive edilmesiyle yada kimyasal olarak aktive olan ajanların kullanılmasıyla yapılan beyazlatma yöntemidir. Bu beyazlatma şeklinde yarım saatte üst çene ve yarım saatte alt çene beyazlayabilir ve hasta ile hekimin ortak kararı ile istenilen beyazlığa ulaşana kadar birkaç seans işlem tekrarlanır.
Diş beyazlatma işlemi sırasında ve bittikten sonra yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir. Beyazlatma işlemi bittikten sonra iki haftaya kadar renkli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunlar; kırmızı şarap, kola, çay, kahve, asitli içecekler, renkli tüm meyveler, ketçap, hardal ve sigara gibi renklendirici ürünlerdir.
Beyazlatma işlemine başlandıktan sonra ilk 24 saat içinde ve sonrasında dişlerde hassasiyet hissedilebilir. Bu gayet normal bir durumdur. Hastalar bunu bir kamaşma olarak tarif ederler. Bu sorun bir iki gün içerisinde kaybolur. Hassasiyetin fazla olduğu durumlarda hassasiyet giderici ürünler kullanılabilir ya da tedaviye birkaç gün ara verilebilir.
Beyazlatma sonrası iyi bir ağız hijyeniyle dişleriniz eski rengine geri dönmeyecektir. Ancak zamanla bir miktar sararma olması doğaldır. Beyazlatma sonrası 6 aylık periyodik kontrolleriniz çok önemlidir. Renklenmede geri dönüşüm varsa, pekiştirme tedavileri ile istenilen beyazlığa tekrar ulaşılır.

Etiketler:
Paylaş:

Comments are closed.

Telefon

444 5 007

Email

info@ofmantalya.com

E-Randevu

Randeu Al

E-Sonuç

E-Sonuç
× Whatsapp